A Balaton Riviéra arcai: Bácsi Gabi csipkéi

A kályhában vidáman pattog a tűz, az égő fa kellemes illata messzire száll. Gabi népdalokat dúdol, mialatt fürge keze csipkézi a tojásokat. A háza körül téli álomba merült szőlőskertek, fák, liget. A bokrokban madarak laknak, az udvaron tyúkok kapirgálnak, körülöttük kakas legyeskedik és ludak jelzik, ha ismeretlen bolyong a tájon. A távolban a Balaton víztükre csillog. Ugye milyen idillikus? Hamarosan megvalósul. De ha behunyjuk a szemünket, máris látjuk, hiszen áll már a ház Lovason az Ady utca végében, arccal a Balaton felé fordulva.

Bácsi Gabriella ismert néptánc oktató és tojáscsipkéző úgy tervezi, ha elkészül a háza, megnyitja a turisták előtt, hogy itt a műhelyében nyugodt körülmények között megnézhessék, hogyan készülnek ezek a gyönyörű tojáscsodák, amelyek nem csak a húsvéti ünnepkört tehetik széppé, de a karácsonyt is, hiszen Gabi csengettyűt, mécsest, ékszertartót is készít a lúd, illetve strucctojásokból. Nem véletlenül nevezte munkáit lovasi faberzsének unokatestvére Zita. Valóban páratlanok. A kiállítótérben már sorakoznak az eladásra szánt munkák, így látható, hogy szinte mindegyik darab más, nincs két egyforma, az alapmotívumokat Gabi népművészeten és kínai porcelánfestésen edződött fantáziája továbbfejleszti. Korábban Herenden a Porcelángyárban kínai festőként dolgozott, amíg dinamikus természete nem röpítette tovább a néptánc oktatás felé.

„A népzene, néptánc, népművészet és a népi kultúra tisztelete tölti meg az életem vidámsággal, örömmel”- olvasható a weboldalán, amit el is mond minden látogatójának, de sokan tudják is róla, hiszen gyerekek sok-sok nemzedékével szerettette meg a néptáncot és a népdalokat a Balaton-felvidéken, most is van ovis, alsó-, felső és ifjúsági néptánc csoportja Balatonfüreden, Alsóörsön és Nemesvámoson is.