Szent Kereszt-hegy és a Miske-szikla

Szent Kereszt-hegy és a Miske-szikla

A Miske-tetőként is ismert sziklaformáció Felsőörs déli határában található és nemcsak a geológiai érdekessége miatt különleges, hanem fantasztikus kilátást is nyújt a Malom-völgy dús lombkoronáira, ami vonzza a kirándulókat.


A település határában elterülő mezőkről közelíthető meg a magaslati pont, amelyet hivatalos nevén főként Szent Kereszt-hegyként ismernek. A nyílt terepről, keleti irányba vezet egy kis ösvény a fák között, amely elvezet a sziklához vezető fa lépcsősorhoz. Mielőtt azonban elérnénk a sziklát, egy hatalmas erdei kőkereszt fogadja a Balaton északi csücskének vándorait. Egy régi katonai térkép alapján tudjuk, hogy már a 19. században is állt itt kereszt, ám ma is látható változatát 1912-ben készítették a környék jellegzetes vöröshomokkőjéből. 

Innen meredek lejtőn ereszkedhetünk le a Miske sziklához, amely éles mészkőpengeként emelkedik a Malom-völgy buja erdeje fölé. Nevét valószínűleg I. Örsi Miske ispán után kapta, akinek egy 1299-es dokumentum alapján ezen a hegyen állhatott palotája, melyet egy bizonyos Mátyás örsi nemestől vásárolt. Az épület ezen az említésen felül ma már csak mítosz, de Eötvös Károly „Utazás a Balaton körül” című könyvében említi a palota falait, amelyeket a helyiek hordtak szét építkezési célokra.


+36 87 575 000; +36 70 371 8501 • info@balatonriviera.hu