Királykúti völgy

Királykúti völgy

A Királykúti völgy az Alsóörs környéki népszerű kirándulóhelyek egyike. A sziklás völgyben több modern pihenőhely található, amelyek várják a túrázókat a sárga sáv mentén. A helybéliek szerint Mátyás király sokat vadászott a környéken, innen ered a völgy neve.

A Fő térről északnak indulva, először a Fő utcán majd a Tódi úton haladunk felfelé. Útközben elhaladunk a Tájház és a református Harangláb mellett. A Kálvária végén jobbra fordulva a piros jelzésen haladunk tovább egy mélyúton. Rövid szakasz után az út jobbra ágazik el Lovas felé (kék jelzés). Ezt követően felfelé haladunk az újabb elágazásnál, majd jobbra fordulva a Nagyhegyi úton továbbkapaszkodunk. Kezdetben mély bevágásban, majd a domboldalban apró pincék, présházak között haladunk. A második bevágás után az út jobbra kanyarodik, és gyönyörű kilátásban gyönyörködhetünk. Nagy ívben kerüljük meg a Nagy-hegyet, majd az út ismét balra kanyarodik és meredekké válik. Ezt követően kiérünk a szőlők, pincék közül és egy utolsó pillantást vethetünk a Balatonra, mielőtt beérnénk az erdőbe. Hamarosan csatlakozunk egy jól kiépített murvás úthoz és enyhén lefelé ereszkedünk a Tódi–mezőig. Az útkereszteződés előtt balra a Tücsök–kút itatóját fedezhetjük fel a bokrok között. Innen észak felé haladva sásos területen át, majd erdősávon át érünk el a Királykúti-völgy bejáratához. Itt esőbeálló, tűzrakóhely, kis tisztás fogad minket. Balra fordulva enyhén emelkedő úton 100 méter után jutunk el a forrásig.

Lefelé indulva a Királykúti-völgyben a sárga jelzést követjük. Az ösvény a patakvölgy bal oldalán vezet a hol előbukkanó, hol eltűnő patakocska mellett. A völgy vége felé a sárga jelzés egy élesen jobbra tartó, emelkedő útra fordul. Mi azonban folytatjuk utunkat egyenesen és hamarosan leérünk a Malom-völgybe. A mező szélén balra tartva átkelünk a Lovasi-séden, majd jobbra fordulva a patak bal partján haladva érünk be Lovasra. A játszóteret elhagyva jobbra térjünk le, majd 50 m után a házak között jobbra térő ösvényen haladunk tovább. Átkelünk a Lovasi séd hídján egy kocsiutat keresztezünk, de haladjunk tovább egyenesen. A kaptató tetején aszfaltos útra érünk, mely szőlők közt kanyarogva néhol emelkedve vezet bennünket nyugat felé. Egy meredekebb rész után az út vízszintesbe fordul, balra gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra. Régi kúriaépület mellett vezet az út lefelé, majd a paloznaki templom tornyát is láthatjuk. Az útelágazásban jobbra a piros jelzés a Tódi mező őskori festékbányája felé vezet, balra, lefelé fordulva rövid árokutat követően jutunk ki a paloznaki kálváriához.

+36 87 575 000; +36 70 371 8501 • info@balatonriviera.hu