Óvári Messzelátó

Óvári Messzelátó

Az Óvári messzelátó Balatonalmádi egyik jelképévé vált, közkedvelt kirándulóhely, a kilátás pedig meseszép.


Az elnevezése Dr. Óvári Ferenc ügyvéd, országgyűlési képviselő nevéhez kötődik, aki nagyban hozzájárult a kilátó létrehozásához és a vasúthálózat kiépítéséhez Balatonalmádiban. A századforduló környékén épült kilátó eredetileg vörös homokkő talapzaton állt, melyet vörösfenyő ácsolat és mellvéd borított, cseréptető fedéssel. Az 1906-os pusztító vihar először a mellvédről, majd a II. világháború alatt további károkat okozott. 1949-ben újraépítették, és ekkor a "Wesselényi kilátó" nevet kapta. A tetőzetét 1991-ben régi fényképek alapján, egyszerűbb formában rekonstruálták az Önkormányzat a Honismereti Kör javaslatára. 2004-ben felújították, majd 2016-ban cserélték a faszerkezetet.

A kilátó panorámájának középpontjában a Fűzfői-öböl található, előtérben balra Vörösberény, melyet jellegzetes templomai, a felső körvédműves román stílusú (XI-XII. század), az alsó barokk stílusú, valamint a volt jezsuita kolostor jellemez. Messzebb jobbra a kenesei magaspart emelkedik ki a Sió völgyéből, majd tovább az Alsó-Somogy pannon dombjai sorakoznak. A Fűzfői-öböl mögött a Papvásár-hegy és a berhidai Jákó-hegy magasodik ki a vonulatból, balra pedig a fűzfői gyárak láthatók. Vörösberény fölé a Megye-hegy, nyugatra pedig a Vár-hegy, a Vörös-hegy és a Csere-hegy tűnik fel.

Az Óvári messzelátót Balatonalmádi Város Értéktár Bizottsága 2017. február 25-én kiadott 1/2017. számú határozatában települési értékké nyilvánította.

Megközelítése

A kilátóhoz a legkényelmesebben Balatonalmádi Szent Imre templomától lehet eljutni, a Semmelweis utcán (Dózsa Gy. u., Budai Nagy Antal u., Batthyány u.) a kék háromszög jelzést követve.


+36 87 575 000; +36 70 371 8501 • info@balatonriviera.hu