Természetjárás

Természetjárás

Alsóörs, a Balaton északi partján fekvő idilli település, kiváló kiindulópont a környező táj felfedezéséhez. Az alábbiakban néhány izgalmas túra lehetőséget mutatunk be Alsóörsön és környékén ahol a természeti szépségek és a pihenés tökéletes harmóniáját élheted át.

Kirándulóhelyek

A gyönyörű tóparti strandok, a hagyományos borospincék és a kulturális rendezvények gazdag kavalkádja teszi ideális kirándulóhellyé azok számára, akik szeretnének eltölteni egy nyugodt, természetközeli időt a Balaton partján. A Balaton Riviérán számos látnivaló, kirándulóhely található, melyek gyalogosan vagy kerékpárral is kényelmesen felfedezhetők. Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabbakat, hogy a nyaralás ideje alatt már csak azt kelljen eldöntenie, melyiket fedezzék fel először.



Amfiteátrum, Alsóörs

Alsóörsön található amfiteátrum egyedi kulturális helyszín a Balaton partján. A nyitott terű amfiteátrum ideális helyszín szabadtéri rendezvényekhez, koncertekhez vagy akár kulturális eseményekhez. Az atmoszférikus helyszín a természeti környezetével összefonódva ad otthont különféle programoknak, amelyek élményekkel gazdagítják a látogatókat Alsóörs varázslatos tájain.


Királykúti völgy

A romantikus kirándulóhely a monda szerint azért kapta a nevét, mert Mátyás király ivott a kút vízéből. A Király kút kedvelt úti célnak számít a túrázók és a természet szerelmesei számára. Gyalog és kerékpárral is könnyen megközelíthető. Alsóörstől mindössze 4 km-re helyezkedik el, csak követni kell a kék túraútvonal jelzéseit.

Aki nekivág ennek a túrának érdemes odafigyelni pár apróságra: Esőköpeny, hátizsák, folyadék és térkép fontos kellék a túrázáshoz.
Figyeljünk oda, hogy az öltözetünk az időjárásnak megfelelő legyen, réteges és kényelmes.
Fontos odafigyelni a lábbeli kiválasztására, hogy a cipőtalp ne csússzon.
Az ide érkezőket esőbeálló, tűzrakóhely és egy kis tisztás fogadja, ami piknikezésre és pihenésre egyaránt alkalmas. A kúttól pedig 100 méter után jutunk el a forrásig, ahol tiszta, iható víz fogadja az idelátogatókat.



Malom-völgy

A Malom-völgy Lovas és Felsőörs között húzódik. Csodás, nyugodt környezetben található árnyas turistaúton juthatunk kellemes sétával a patak mentén Lovasról a völgy egyik oldalágában felfelé haladva érhetünk be Felsőörsre. A kedves csobogó Lovasi-séd partjára leereszkedve édesvízi mészkő alkotta zúgókat figyelhetünk meg.


Festékbánya, Lovas

Európában egyedülálló a Lovason található őskori festékbánya. A hírnév 1951-ben kezdődött: Európában egyedülálló módon itt található őskori festékbánya, a világon hasonló csak Afrikában van. 1951-ben a 73-as főút építése során megnyitották a Lovas területén található Mackói murvabányát. A dolomit bányászása során furcsa, nagyobb méretű állatcsontok kerültek elő, melyeket a munkát irányító erdész félrerakatott, majd később beszállították az akkor Bakony Múzeum, most Laczkó Dezső Múzeumba.  A C 14-es szénizotópos vizsgálati eredmény 11 ezer 750 évesre datálja a leletanyagot. Ez a dátum a paleolitikum és a neolitikum közé esik. 2010-ben Lovason a faluház pincéjében alakítottak ki egy helyiséget, ahol bemutatják a leletanyag kis töredékét. Természetesen ezek az eszközök mind másolatok, hiszen az eredeti tárgyak a Nemzeti Múzeumban találhatóak. Állandó kiállítás van Lovason, aki szeretné megtekinteni, a pince ajtaján található telefonszámon időpontot tud egyeztetni Kovácsné Kasza Katalin régésztechnikussal. Az emberiség történetének eddig ismert egyik legrégibb bányája a Királykút felett található Lovas külterületén, és szabadon látogatható.


Forrás-hegyi geológiai bemiutatóhely, Felsőörs

A Forrás-hegy a Balaton-felvidék felsőörsi lejtőjén található egykori kőnyerő hely, amely nemzetközi jelentőségű földtani, őslénytani, rétegtani érdekességeket vonultat fel. Az itt kialakított geológiai bemutatóhelyen a Triász-tenger üledékeinek és a Föld tűzhányóműködésének több százmillió éves megkövült maradványai tekinthetők meg. 

Geológiai bemutatóhely feliratú tábla mutatja a belterülettől nyugatra elhelyezkedő Forrás-hegy helyét. Kavicsozott ösvény vezet a lelőhelyet jelző első magyarázó tábláig, amely a további eligazítást is megadja. Az ösvény a jelentős mélységbe vezető, kiépített lépcsősorig vezet, majd innen a nagyjából vízszintes völgyszakaszhoz, ami látványos kőzetfelszínével mintegy előcsarnoka a tényleges lelőhelynek. Itt több sziklatömbön látható a dolomit kőzetre jellemző, szabad felületi kubusos mállás folyamata. A szakasz végén található a második magyarázó tábla. Kissé emelkedő felszín vezet tovább a tulajdonképpeni bemutatóhelyre. Itt a hosszan elnyúló rétegtani bemutatóhelyet félnyeregtetős védőfedés óvja az időjárástól. Bár figyelmeztetések jelzik, hogy kőzetmintát csak megjelölt helyen szabad gyűjteni, a bemutatóhely homloksíkján jelenleg sok illegális megkutatás zavarja a könnyű áttekinthetőséget. A bemutatóhely végén található a harmadik magyarázó tábla. A bemutatóhely szabadon látogatható, könnyű terepbejárással, kis kirándulásként érhető el.


Kilátó ajánló

A Balaton Riviérán több kilátóból is páratlan panoráma tárul elénk! Érdemes a Balaton körbetekerése közben megpihenni és gyönyörködni a tájban, megcsodálva a hátuk mögött hagyott távot.


Somlyó-hegyi kilátó 

 Az Alsóörs fölé magasodó Somlyó-hegy tetején csodálatos panorámát mutat a 2015-ben felújított kilátó. Balatonalmáditól Tihanyig gyönyörködhetünk lélegzetelállító kilátásban. A kilátó több útvonalon is megközelíthető, melyet táblák jeleznek a faluban. A legközelebbi parkolókból 10 perces könnyű sétával juthatunk el a kilátóhoz.

Csákány-hegyi kilátó

A Csopak települését északról határoló Csákány-hegy, valamint a parkerdő mindig is kedvelt kirándulóhely volt az itt élők és az üdülő vendégek körében, a Balaton part közeli fekvésénél fogva megnövekedett turisztikai forgalom esetében pedig még inkább azzá vált, az elmúlt időszakban. A hegytetőn 1972-ben, fából épült kilátóból páratlan kilátás nyílt a Bakonyra és a Balaton keleti medencéjére.

Csere-hegyi kilátó

A Csere hegyen magasodó kilátóból páratlan kilátás nyílik a környező településekre, sőt tiszta időben a déli partot is megcsodálhatják a magasból.
A kilátó elődje 1935-ben épült Padányi Gulyás Jenő tervei alapján. A kilátó permi vörös homokkőből épült és a „Balaton-felvidék első kőből épített kilátója” címet is büszkén viselheti. A kilátót 2001-ben felújították, ekkor nyerte el mai, 11,5 méter magas formáját.
Alsóörsről az Endrődi Sándor utcáról a kék turistajelzést követve érhető el a kilátó.





+36 87 575 000; +36 70 371 8501 • info@balatonriviera.hu