Bűnbánó Szent Mária Magdolna-plébániatemplom, Felsőörs

Bűnbánó Szent Mária Magdolna-plébániatemplom, Felsőörs

Itt található Magyarország 2. legrégebbi orgonája.


A Balaton környékének egyik legkiemelkedőbb román kori műemléke a Bűnbánó Szent Mária Magdolna-plébániatemplom, melyet más néven felsőörsi prépostsági templomként is ismerhetünk. A plébánia Felsőörsön, egy kis dombon található, a falu központjában. Az épület lila-vörös kőből készült falai a XIII. századból származnak, és Árpád-kori jellegüket az évszázadok során alig változva megőrizték.

A tatárjárás után, a XIII. század elején emelték a templom vörös homokkőből készült tornyát, majd az 1260-as évek végére készült el az épület többi része is. A hajó boltozata gótikus stílusban épült a XIV. században. Az épületet később a törökök megrongálták, de a XVIII. század közepén helyreállították és részben barokk stílusban átalakították.


A templom homlokzatának legszebb része három félköríves, oromzatos ablak, melyeket kettős csomók választanak el egymástól. Az országban csak a felsőörsi Bűnbánó Szent Mária Magdolna-plébániatemplom és Pannonhalma rendelkezik ilyen Herkules-csomókkal. A templom belső része barokk bútorzattal rendelkezik, és a főoltár és a szószék is barokk stílusjegyeket visel. A háromhajós plébániatemplom nyaranta több hangversenynek is helyszíne.

Felsőörsön járva érdemes meglátogatni a Forrás-hegyi geológiai bemutatóhelyet, ami a település határától indul, zöld turistajelzés vezet egy rövid körúton.

 
 

+36 87 575 000; +36 70 371 8501 • info@balatonriviera.hu