Paloznaki Tájház

Paloznaki Tájház

A falu központjában számos látnivaló várja a látogatókat, köztük a Paloznaki Tájházat, mely egy hagyományos kőből épült, nádfedeles tornácos épület.


A Paloznaki Tájház a falu közepén áll, egy kőből épült, nádfedeles, tornácos háromosztatú épület. A tisztaszoba szokatlanul tágas és nyilvánvalóan többfunkciós volt. Sarkos elrendezésű, hagyományos Balaton-felvidéki parasztszoba, melynek lelke a pártával díszített zöld mintás szemeskályha, amelyet kívülről, a konyhából fűtöttek. A bútorzatot nem a festett, hanem a faragással, gyakran évszámmal és felirattal díszített keményfa bútorok alkotják. Figyelemre méltó a szobai falba beépített falitéka díszesen faragott ajtaja. A bútorzat régies, a paraszti életforma azon korszakát mutatja, amikor az asztalosok által sorozatban gyártott szekrények és sublótok helyett még a festett láda és a házi készítésű kászli szolgált a ruhanemű tárolására.

A használati tárgyak egy része már a polgári mintákat követi: a petróleumlámpa, a bogárfogó, az ágyterítő a 19. század végi gyáripari termékek világát idézi.

A ház középső helyisége a konyha, amelyet minden bizonnyal az 1888-as átépítéskor láttak el szabad kéménnyel. A füst a Balaton-felvidék jellegzetes nagy méretű hasábkemencéjéből a tetején kialakított kürtőn keresztül távozott, de azért befűtéskor így is bőven terjenghetett a levegőben. A konyha képe és berendezése a gyári vasedények megjelenése előtti hagyományos korszakot mutatja.

A kamrában tárolták a disznóvágás, a kenyérsütés, a mosás-vasalás eszközeit és a háztartás apróbb tárgyait a libatömőtől a vajköpülőn és máktörő mozsarakon keresztül a petróleumos edényig. Ugyancsak itt volt a helye a legfontosabb élelmiszereknek és alapanyagoknak. Kifejezetten kiállítási céllal mutatják be a hagyományosan nem kamrában (hanem istállóban vagy halászkunyhóban) tárolt, de a helyi életformára jellemző szerszámokat. Így a földművelés - állattartás eszközei (pl. favilla, szénavágó) mellett helyet kapott a balatoni téli és nyári halászat néhány szerszáma is: a szigony, a gemics, a rúdhajtó, a varsa és a jégpatkó.

A háznál lévő pince alapvetően nem borospince, hiszen minden családnak megvolt a maga présházpincéje a szőlőhegyen, különösen a tehetősebbeknek. Persze, egy-két kisebb hordó bor is elfért a kis udvari pincében. Itt láthatók a kisebb méretű szőlőművelő és borkészítő eszközök, szerszámok: kapák, ültetővas, metszőkések, metszőollók, permetezőgép, szénkénegező, kisméretű prés, kád stb.

Bővebb információ: http://www.paloznak.hu

+36 87 575 000; +36 70 371 8501 • info@balatonriviera.hu