Szörényi Pincészet

Kis családi pincészet Felsőörsön, gyönyörű panorámával a Balatonra.


Szörényi Pincészet története

1973

A Szörényi Pincészet alapjait szeretett nagymamám, Zóbel Emília rakta le, 1973 októberében. Pesti Mama régóta vágyott egy Balatonhoz közeli telekre és beteljesületlen álma volt a szőlőtermesztés, borászkodás. Egy zord és ködös őszi napon a sors vezérelte őt a Felsőörs/Balatonalmádi Öreghegy dűlőjére, ahol sikerült megvásárolnia a Pincészethez tartozó terület első részét, a felső vendégházunk és szőlőterületünk alapjait. Aznap olyan sűrű volt a köd, hogy telek bejáráskor a csodálatos panorámából gyakorlatilag semmit nem lehetett látni, ezért vagyunk mi a család, és a borfogyasztó közönség részéről mindannyian végtelenül hálásak neki (és Karcsikának, aki elkísérte), hogy bízva a megérzéseiben, és az eladók szavában, úgy vágott bele az ügyletbe, hogy a lenyűgöző kilátásnak és a szőlőterület különleges elhelyezkedésének nyomát sem lehetett látni.

1973-1987

A telek északi sarkában elhelyezkedő vendégházat a családtagok saját kezűleg építették meg, szomszédunk Mihály segítségével. Az első szőlők ültetése 1974-ben kezdődött kb. 700m2-es területen fehér és kékszőlők telepítésével vegyesen, aminek eredménye először 1979-ben volt kóstolható. A nagyrészt Olaszrizling és Szürkebarát házasításából készült első borunk 1980-ban palackoztuk, a dugót viasszal zártuk, amelyet édesapám pecsétgyűrűjén lévő családi címer díszített. Ez idő tájt a feldolgozás és a borok tárolása anyai ági nagymamám törökbálinti pincéjében történt. 1983-ban a felsőörsi ház és a szőlőterület a közös családi tulajdonból átkerült édesapám birtokába, aki a kezdetektől fogva szívén viselte a szőlészet és borászat ügyét. 

1987-1997

1987-ben a terület hozzávetőlegesen az ötszörösére bővült, amikor édesapám megvásárolta a mellettünk lévő kb.6000m2-es gazos, műveletlen területet, egy omladozó présházzal és pincével. A terület rendezése után további szőlőtelepítések történtek kordon rendszerben, több mint 1100 oltványt, illetve alma, kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, birs, körte és fügefa cserjéket ültettünk. A rossz állapotban lévő présház felújításra került, a Balaton környékén méltán híres vöröskő használatával, amely ma a pincészet szívét-lelkét képezi. A feldolgozáshoz a présházzal együtt “megörökölt” 500L-es tradicionális prést használjuk a mai napig, a prés körül pedig bormúzeumot alakítottunk ki.

1997-2009

Édesapám évről-évre mélyebben esett szerelembe a borral és a borászattal, folyamatosan fejlesztette a pincét és a technológiát. A felső vendégházunk a 2000-es évek elején bővítéssel egybekötött felújításon esett át, a borospince kapacitását pedig a kétszeresére növeltük. A régi fahordóinkat fokozatosan inox tartályokra cseréltük, de a családi címerrel díszített 10L-es fahordók az ékkövei maradtak az első pinceszintnek, amelyek az édesapám által készített tokaji és balatoni aszúkat rejtik. 1997-től 2001-ig idősebb Szörényi Csaba szakmailag is tovább képezte magát, először borkedvelő majd haladó pohárnok minősítést szerzett, a tanulmányok végén pedig borbírálói vizsgát tett a Magyar Borok házában. 

2009-2017

Jómagam, ifj. Szörényi Csaba, 1976-os születésű vagyok, a fiatalságom szabadidejének nagy részét Balatonon töltöttem, a szőlőtőkék között nőttem fel, a szakma alapjait édesapámtól tanultam. A borászattal és borszeretettel kapcsolatos igazi áttörés az életemben 30 éves korom körül kezdődött, egyre több időt és energiát kezdtem fordítani a szőlővel és borral kapcsolatos tevékenységekre. 2009-től kezdve több borismereti képzésen vettem részt az akkori Dionysos borházban, ahol életre szóló élményekkel és barátokkal gazdagodtam. Miután a borok ismeretének és kóstolásának csodálatos világában járatos lettem, 2015-ben borász képesítést szereztem a Soós István Borászati Szakiskolában. 

2017-

A borász pályafutásom kezdetétől a fiatalságomat meghatározó sportok és szenvedélyek (ejtőernyőzés, bázisugrás) lassan a háttérbe szorultak, de hobbi szinten továbbra is jelen vannak az életemben. Édesapámtól át véve a stafétát, 2017-től (amely az első saját évjáratom volt) családom és barátaim segítségével az én irányításom alatt fejlődik tovább a szőlészet és borászat. 2020-tól egy új szenvedélyemnek is hódolok, a felsőörsi területen nevelt gyümölcsök párlatát magánfőzőként igyekszem tökéletesíteni, szigorúan családi és baráti körben történő fogyasztásra készítek különleges minőségű pálinkákat. A felsőörsi birtok minden évben nagyszabású családi és baráti eseményeknek ad otthont.


Borászati eljárás, technológia

A kb. fél hektáros kordonos ültetvényen szigorú terméskorlátozással neveljük a szőlőket, a törzstisztítást és hajtásválogatást személyesen végezzük, mind az 1465 tőkére egyedi, különös figyelmet fordítva. Igyekszünk minimális, csak az évjárat viszontagságainak megfelelő mennyiségű és lehetőség szerint természetes vegyszereket alkalmazni permetezéskor. A szüretet a megszokottnál kicsit később, általában szeptember végén, október elején végezzük a család és barátok segítségével. A gondosan válogatott fürtöket teljes rozsdamentes szerkezetű gép segítségével bogyózzuk, zúzzuk, majd a szőlő fajtájától függően pár órás héjon áztatást követően manuálisan préseljük, tradicionális módon. Az erjedés a környezetben található vad élesztőgombák hatására történik (spontán erjesztés), vállalva a technológiával járó kockázatot, mert meggyőződésünk, hogy minél kevesebb mesterséges beavatkozás szüli az igazi egyéniséggel rendelkező, természetközeli, különleges borokat. 

Minden bor típusnál reduktív (rozsdamentes acéltartályos) technológiát alkalmazunk, fahordóban érlelt tételekkel csak különleges évjáratokban és nagyon kis mennyiségben foglalkozunk, oxidatív módon csak kivételes évjáratban, az arra érdemes tételeket érleljük. A borokat kíméletes derítés után szűrjük, majd az érettségi állapotoknak megfelelően tél végén, tavasz elején palackozzuk. Csak a rozé és siller borokat zárjuk csavarzáras palackba, a fehér tételek általában olyan struktúrával, beltartalommal bírnak, hogy sok évig is megőrizhetik a fogyasztási csúcsot, ezeket minőségi parafadugóval zárjuk és hőre zsugorodó kapszulával burkoljuk. Minden borunk adalékanyagoktól, utólagosan hozzáadott savaktól, vegyszerektől mentes, a kén szintet is igyekszünk csak a szükséges szinten, alacsonyan tartani. Mind a palackozást, mind pedig a címkézést manuálisan végezzük, minden palackunk sorszámozott, a következő évjárat hordóba kerüléséig pedig minden tétel a pincében, inox hordókból is kóstolható.


Boraink

Olaszrizling

Igen tartalmas fehérbor, magán hordozza a klasszikus Olaszrizling mandulás, diós ízjegyeit, a spontán erjesztésnek köszönhetően pedig izgalmas édes sütis, fűszeres és déli gyümölcsös illatokkal kápráztat. 

Szürkebarát

Az Olaszrizling mellet egy másik, a Balaton környékén őshonos és igen népszerű szőlőfajta ez, aminek kiteljesedéséhez a terroir tökéletes körülményeket biztosít. 

Cimbora Cuvée

Nagyrészt Tramini, Cserszegi Fűszeres, Chardonnay, Ottonel Muskotály és Sárga Muskotály házasítása, kevés Zala Gyöngye fűszerezéssel. 


Rozé 5

Az átlagos rozéknál hosszabb fogyasztási potenciállal rendelkezik. Szőlőfajták: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Zweigelt.

Siller 33

Szőlőfajták: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Zweigelt.

Öreghegy Cuvée

Nagyon kis mennyiségben, limitált palack számban elérhető. Szőlőfajták: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Zweigelt.

Bővebb információkért látogasson el a Szörényi Pincészet honlapjára, ide kattintva!



Kategória: Borászat

Hasonló találatok

Homola Borterasz & Borbolt

8229 Paloznak, Vincellér utca 0534.

Egész évben szeretettel látjuk vendégeinket és vásárlóinkat Paloznakon, a Balaton egyik legbájosabb településén.

Bővebben

Haibach Pincészet Paloznak

8229 Paloznak, Mandula utca 252/3

Kis családi pincészetünk Paloznak gyönyörű hegyoldalán, a Mandula utca közepén várja látogatóit egész évben, előzetes...

Bővebben

+36 87 575 000; +36 70 371 8501 • info@balatonriviera.hu