Amfiteátrum

Európa legifjabb Amfiteátruma Alsóörsön található

Talán meglepő, de az alsóörsi Amfiteátrum nem a római korból származik, ennek ellenére minden ízében a színjátszás kezdeteit idézi.
Ez a harminchat soros, helyi vörös kőből faragott enyhén félköríves nézőtér az alsóörsi kőbányászat hagyományainak emlékműve és természetesen nagy sikerű nyári szabadtéri előadások helyszíne.
Talán a véletlennek köszönhetően az építmény fantasztikus akusztikával rendelkezik, így évek óta színházi előadásoknak ad otthont nyaranta. Láthattuk itt már többek között a Hegedűs a háztetőn-t, a Padlás-t, a Pál utcai fiúk-at, az Egri csillagoka-at, a Valahol Európában-t.
Az Amfiteátrum 2018-ra új köntösbe öltözik és kiegészül az interaktív, játékos elemekre épülő egységgel is  a színház mögött, az úgynevezett Varázserdőt. Az elképzelés szerint egy történet köré épülő, labirintusszerű erdőt alakítanak ki a színpad szintjén. Itt korszerű informatikai eszközökkel mesélik el a történetet, és ha a játékos megoldja a különböző nehézségű feladatokat, akkor megtalálja az erdőből a kiutat. Az ismeretterjesztő kaland mindenekelőtt a tizenéves korosztályt célozza, de a legfiatalabbakra is gondoltak a projekt szervezői.A legkissebbeknek játszóteret alakítanak ki, modern játékokkal. A játszótér és az amfiteátrum között a természetes sziklafal árnyékában felépítik a népmesei hős, Kőmorzsoló szobrát is.