Településeink MIT CSINÁLJAK? Gasztro TÚRÁINK Kézműveseink, termelőink Hírek

A Balaton Riviéra arcai: Zita világa

A lovasi Malomvölgy utcában Bácsi Zita keramikus, néptánc oktató és a Ro-Zita vendégház tulajdonosának szülőháza felé sétálva olyan érzésem támad, mintha egy igazibb, emberszeretőbb világba csöppentem volna.

A lovasi Malomvölgy utcában mintha régmúlt idők mesebeli helyei elevenednének meg. Száz éves eperfa, ősrégi parasztházak. Nem állítom, hogy megállt volna az idő. De azért jellemzően a maguk tradicionális eszközeivel oldják meg a mindennapi feladatokat az itt élők. Például Bácsi Zita udvarán nem zúg idegesítő fűnyíró, ehelyett három birka legelészi k szépen, komótosan gondozva a pázsitot egészen a patak partig. A lovasi parasztporták keskenyek, ám de hosszúak. Elfér rajtuk a virágoskert, a baromfiudvar és a konyhakert is. Futkározhat benne kedvére Piszke király, a magyar vizsla kölyök.  De ideköltözhet akár egy egész néptánc tábor. Zitánál volt már ilyen és reméljük, lesz is, mert a távlati terve az, hogy kézműves műhellyel bővíti a vendégháza szolgáltatását. Erre adott be pályázatot az Éltető Balaton-felvidékiért Egyesületnél. Kézműves foglalkozásokat tartana nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is, hiszen óriási igény lenne rá.

Zita dísztárgyai, például a levendula illetve rózsa motívumos szívecskék, teáscsészék, tálak, órák népszerűek a turisták körében is. Fehérre égő agyagból dolgozik, máz alatti kézi festéssel viszi fel a motívumait. A Herendi Porcelán Manufaktúrában tanult és dolgozott 8 évig bemutató festőként. De Franciaországban is tapasztalatokat szerzett az önálló munkához. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület minőségi védjeggyel rendelkező tagja. Minősítési eljárást követően, 2015-ben alkotásaival kiérdemelte a „Rural Quality Vidék Minősége” védjegyet.

Színes egyéniségét jellemzi, hogy hét éves kora óta néptánccal is foglalkozik, énekel és táncol, ma már oktat is.

Miközben beszélgetünk, megmutatja a házat. Már az ükapja is itt született. Apai ágon több száz évre visszamenőleg itt éltek és nevelkedtek a család tagjai. Szőlőműveléssel foglalkozott a Bácsi család. A nagyapja volt az utolsó hegybíró Lovason. Régi fotók láthatók berámázva a falon. A ház belsejében a falak kissé átalakítva ugyan, de őrzik a régi helyiségek alaprajzát. Ma már nagyobb, komfortosabb minden, de Zita nem felejti el a régi vonalakat, motívumokat.  Imádja a házat és Lovast. Szerinte pont jó, hogy nem közvetlenül a Balaton-partján fekszik, mert ennek hála elkerüli a tömeg, miközben egy karnyújtásra a nagyvíz, hogy a patakról ne is beszéljünk. Itt az erdő, a nagy kert, a Malom-völgy. Ide jobbára olyanok jönnek, akik tudják értékelni a különleges helyeket. Vannak visszajáró törzsvendégek.  Egyszerre akár 12 főt is tud fogadni. A bevételeket visszaforgatja a házra, korszerűsíti, csinosítgatja.

A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesülethez Bácsi Zita azért csatlakozott, mert itt találta meg az érdekképviseletét. Meggyőződése, hogy az egyesületen keresztül a tagság hozzájárul az öt falu és vidéke természeti és épített kultúrájának gyarapításához – turizmussal, szőlészettel, borászattal, gasztronómiával, a vendéglátással, népművészettel kapcsolatos értékek megőrzéséhez. Az egyesületi tagsággal együtt a helyi önkormányzatok rendelkezésére áll a turizmust érintő kérdések megoldásában, ezért is érzi fontosnak részt venni a munkában.

.