Az egér és az oroszlán

„Aki igazán a mese világába tudja képzelni magát, az mindent tud, amit a világból tudni érdemes”

A Balaton Riviérája mindig is önmegvalósítók, művészek kedvelt üdülőhelye, lakhelye volt, nem csoda tehát, hogy a mai napig is szobrászok, írók, költők, festők élnek, pihennek a térségben. Talán a jó levegő, a sok napsütés okozta jó hangulat, vagy a csodálatos, minden nap más arcát mutató, mesebeli táj inspirálja a helyieket arra, hogy tehetségükhöz mérten adjanak, formázzanak egy darabot magukból, érzéseikből.

„Aki igazán a mese világába tudja képzelni magát, az mindent tud, amit a világból tudni érdemes”, így van ezzel Lucskainé Hideghéti Ágnes is, aki óvónőként egész életében a feltörekvő nemzedéket igyekezett bevezetni egy csodálatos világba, a mese világába. Veszprémből költözött Alsóörsre, tehetségéhez mérten mára már nemcsak meséket gyűjt, fantasztikus Ági babákat, kettő az egyben, illetve három az egyben babákat is készít.

Egy-egy meséhez kapcsolódó teljes szett, gondosan elkészített, részletekig kidolgozott munkadarab is előkerül beszélgetésünk alatt, melyről látszik, hogy a „termék fogyasztóra szabott”, tehát, nemcsak „ittvan jó szórakozást módon”, hanem mindennek megvan a története, mondanivalója, meséje. Például az egyik kedvencem:

Az egér és az oroszlán
(Tolsztoj)

Messze-messze a forró homoksivatag közepén, élt egyszer egy kisegér. Kényelmes lakása volt a piramis két kockája között. Történt egy reggel, hogy a szokottnál is korábban ébredt. Gyorsan kiugrott az ágyból, megmosakodott és buzgón mosni kezdte a fogacskáit. Olyan rendes kisegér volt, hogy ezt sosem mulasztotta volna el. Utána jól bereggelizett fejébe csapta trópusi sipkáját és sétára indult a sivatagban. Már alaposan elfáradt, amikor árnyékot vett észre. Azon nyomban le is heveredett. Igen ám, de az árnyékot egy sas madár vetette és máris lecsapott a kisegérre. Futott, futott a kisegér, a madár már majdnem megfogta, de nagy szerencséjére egy bambusznád került az útjába. Tüstént belebújt. Azt hitte megmenekült, de a sas madár éles karmaival a bambusznáddal együtt a levegőbe ragadta.
Óvatosan kikukucskált az egérke és bánatában sírva fakadt, amikor látta, hogy ég és föld között lebeg. No, de azért nem vesztette el a fejét! Zsebkendőjével ejtőernyőt rögtönzött és nagy bátran leereszkedett a földre, azután futásnak eredt. Amikor egy alvó oroszlán mellett szaladt el, a sas madár újra lecsapott rá, de nem a kisegeret, hanem az alvó oroszlán farka bojtját találta el! Az oroszlán rettenetesen felbőszült és megsértett királyi farka végével úgy vágta kupán a sas madarat, hogy az talán még most sem tért magához. Az állatok királya rámordult az egérkére:
– Megállj te kis izgága! Biztosan te voltál az oka az egésznek! Most azonnal agyoncsaplak!
– Uram, Királyom kegyelmezz az életemnek! Meglátod, meghálálom, egyszer még a segítségedre lehetek!
– Te akarsz nekem segíteni, te tökmag! Hihihi – nevetett az oroszlán – Nem bánom, amiért megnevettettél nem bántalak! Haza mehetsz!
Ment a kisegér, ahogy a lába bírta.
Leszállt az este. Az oroszlán sétájára indult. Időnként felnevetett:
– Bolond kisegér, még Ő akar nekem segíteni!
Úgy elgondolkodott, hogy nem vette észre a csapdát. Egy rántás, egy kiáltás, és az állatok királya már lógott is a fán.
Az egér épp lefekvéshez készülődött, amikor meghallotta az oroszlán kétségbeesett ordítását. Rögtön segítségére indult. Amint a hálóban kapálódzó oroszlánt meglátta tudta mit kell tennie. Egy párnát húzott a fa alá, aztán felmászott a fára. Éles fogaival rágni kezdte a kötelet. A kötél nemsokára elszakadt és az oroszlán lehuppant a párnára. Újra szabad volt.
– Te kinevettél engem, nem hitted, hogy segíthetek rajtad. Most láthatod, hogy az egér hálája is jól jöhet egyszer.

Babák, játékok, törölközőtartók megvásárolhatók a Balaton Riviérán is, az alsóörsi tourinform irodában, a Vasút u. 3. szám alatt.