Településeink MIT CSINÁLJAK? Gasztro TÚRÁINK Kézműveseink, termelőink Hírek

Elektromos bringával a Balaton-Felvidéken _ ebike kölcsönzés Felsőörs

 • Tegyük tisztába először egy kicsit a fogalmakat. Mi az e-bike? Mitől más, mikor és kinek ajánlott?
 • Az e-bike, vagy elektromos kerékpár, különbséget mutat a hagyományos biciklikhez képest, mivel egy villanymotor rásegít a pedálozás közben, így ember és a gép kiválóan kiegészítik egymást. Az elektromos motor akkumulátorról működik, amely energiát szolgáltat a motor számára. Az e-bike elsősorban azoknak ajánlott, akik nagy szintkülönbségek miatt nem veszik elő a kerékpárjukat, vagy akik hosszabb túrára vállalkoznak, ahol a túra vége már élvezhetetlenné válik. Volt már olyan bérlőnk is, aki műtéten esett át, és szerette volna csökkenteni a terhelést. Úgy gondolom, hogy akik a Balaton-felvidékre jönnek nyaralni, azok számára remek lehetőség az e-bike kölcsönzés az aktív pihenésre. Ez fantasztikus lehetőséget kínál a környék felfedezésére, legyen szó akár a Balaton körüli túráról, akár a borteraszok látogatásáról, mindezt gyönyörű panorámaútvonalakon haladva.
 • Pár szó a technikai háttérről: Magyarországon a legelterjedtebb a Bosch középmotoros kivitel, amelyet több mint 10 éve fejlesztenek. Mi is ezzel a rásegítési rendszerrel foglalkozunk. 2020-ban megjelent a negyedik generációs motor, amely már smart system alapú. Ez azt jelenti, hogy miután regisztrálunk egy felhasználói fiókot az eBike Flow alkalmazásban, létrehozhatunk egyedi profilt, amelyhez hozzárendeljük az e-bike rendszert (motor, akkumulátor, kijelző). Az eBike Flow alkalmazás fő funkciói: e-bike lezárás, e-bike riasztás, navigáció és túratervezés, aktivitás nyomonkövetése, valamint testreszabható rásegítési mód. Az adatokat a felhőben tárolják, így könnyedén hozzáférhetünk telefonon vagy számítógépen. Nem utolsósorban a Bosch e-bike rendszernek erős magyar vonatkozása is van, hiszen a fejlesztés Budapesten történik a Bosch központban, Hatvanban pedig a gyártás.
 • Te mikor és hogyan találkoztál először e-bike-kal?
 • A 2015-be jött az ötlet, hogy lenne igény az e-bike turizmusra. Bár én már felismertem a lehetőséget, akkor még nem volt nagy kereslet, mivel az emberek kevéssé voltak tisztában az e-bike jelentőségével. Az elején nem kellett tartanom a konkurenciától, de tudtam, hogy ha egy tőkés erős versenytárs lép be a piacra, akkor rövid időn belül képes lesz egy nagyobb e-bike flottával rendelkező kölcsönzőt létrehozni. A brand és PR pedig csak pénz kérdése, egy jó arculattal könnyen betör a piacra. Sajnos, pályázati forrásokra nem számíthattam, mivel 2021-ig egyéni vállalkozóként működtem, így nem volt sok lehetőség támogatásra.

2020-ban bekövetkezett, amire nem vártunk, de számítottuk. Kopogás helyett berúgta az ajtót és kitűzte zászlóját a versenytárs, pont olyan rendszert épített fel, amit elterveztem: ebikekölcsönzés nagy flottával, hálózattal. Ez nyomás alá helyezte a vállalkozásomat, és már nem működhettem garázscégként, ami a családi házból történő e-bike kölcsönzést jelentette. Az új helyzetben több munkát és energiát kellett befektetnem, és létrehoznom a Veszbike Kft.-t, egy olyan cégformát, ami már kölcsönző épülettel és alkalmazottakkal működött. Ez volt a válaszom a versenyben való megmaradáshoz, de még nem volt elegendő. Úgy gondolom, az egyik kulcsfontosságú elem az előrelátás volt. Már 2015-ben, amikor az e-bike fogalom kevéssé volt ismert hazánkban, lefoglaltam a www.ebikekolcsonzes.hu weboldal domain nevet, hogy biztosítsam az internetes keresésben való magas rangsorolást. Ez rendkívül fontos, mivel az e-bike turisták alaposan megtervezik és megszervezik a túráikat az interneten keresgélve, és így jutnak el hozzám. A weboldalt folyamatosan fejlesztettem, és kitaláltam egy hűségprogramot, amellyel fenntartható a versenyelőnyünk. A vevőközpontúság, rugalmasság (a kölcsönző 17:00-kor zár mégis volt olyan eset, hogy éjfélkor vettük vissza a bringát) alapvető szempont nálunk, így az elmúlt évek alatt kiépült egy bérlői kör, ami meghatározó egy sikeres vállalkozás üzemeltetéséhez. Mivel technikai eszközöket adunk bérbe, így elengedhetetlen a műszaki kompetencia. 2019 óta a Bosch hivatalos márkaszervize vagyunk, ezáltal tudunk diagnosztizálni és javítani az ebike-okat. Áraink versenyképesek, ami szintén előnyünkre szolgál.

 

 

 

 • Miért Felsőörs?
 • Felsőörs az egyik legalkalmasabb hely számunkra, a festői környezet, a közeli kerékpárutak és a panorámaútvonalak vonzóvá teszik ezt a területet a kerékpárosok számára, valamint 2021-től lehetőség van kerékpárúton eljutni Veszprémig és Alsóörsön keresztül a balatoni kerékpárúthálózatra.

Emellett fontos, hogy jó kapcsolatot ápolunk az önkormányzattal, és lehetőséget kapunk a kölcsönző üzemeltetésére. Ez a partnerség lehetővé teszi, hogy a vállalkozásunk stabil alapokon nyugodhasson, és közvetlen támogatást kapjunk a helyi közösségtől. Az önkormányzattal való együttműködés segítségével tovább erősíthetjük a helyi turizmust és a kerékpározás népszerűsítését a környéken.

A helyi támogatás és együttműködés révén még jobban kihasználjuk a környék adottságait és vonzerejét a kerékpáros turizmus szempontjából.

 
 • Milyen szolgáltatásaitok vannak?
 • A főtevékenységünk az önálló ebike bérlés -akár házhoz szállítással -, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy saját tempójukban fedezzék fel a környéket. Emellett lehetőség van csapatépítő programokra vagy vezetett túrákra is, ahol egy tapasztalt vezető irányítása mellett fedezhetik fel a résztvevők a környék nevezetességeit.

Szerviztevékenységünk keretében vállalunk kerékpárjavítást is, különös tekintettel az ebike-ok speciális igényeire. Tapasztalt szakembereink képesek gondoskodni az ebike-ok karbantartásáról és javításáról, hogy a bérlők és kerékpározók mindig biztonságosan és problémamentesen használhassák a kerékpárokat.

Felsőörsön a kölcsönzőnk mellett lehetőség van megállni egy frissítőre. Ez nagyszerű lehetőséget kínál az embereknek, hogy egy kis pihenőt tartva felfrissüljenek és újra feltöltsék energiáikat. Ez ideális lehetőség a bérlőknek és más kerékpározóknak, akik szeretnének megállni egy kellemes helyen, mielőtt folytatják útjukat.

Összességében tehát vállalkozásuk széles körű szolgáltatásokat nyújt az ebike bérléstől kezdve a csapatépítő programokig és szervizelésig. Emellett gondoskodnak arról is, hogy a környéken kerékpározók kényelmesen megpihenhessenek és frissülhessenek.

 • Túrák szervezésében, útvonalakban is tudtok segíteni?
 • Igen, természetesen segítséget tudunk nyújtani túrák szervezésében és ajánlott útvonalak kiválasztásában is. Rendelkezünk kapcsolatokkal tapasztalt túravezetőkkel, akik szívesen segítenek a tervezésben és a túrák lebonyolításában. Emellett honlapunkon is találhatók ajánlott útvonalak, amelyeket akár önállóan is bejárhatnak a vendégeink. Ezek az útvonalak részletes leírást és térképet tartalmaznak, így könnyen követhetők és biztonságosan felfedezhetők a környék nevezetességei és látnivalói.

 

 • Van kedvenc helyetek a Balaton-felvidéken bringás szemmel?
 • Felsőörsi lakos lévén, mi mást, mint a Veszprém-Alsóörs útvonalat. Valóban lenyűgöző és változatos élményeket kínál. A vidéki környezetben tekerve elhagyva Veszprémet, az ember szinte azonnal átéli a városi forgalomtól való felszabadulást. A facéliamezők között tekerve, a lovardák és állatsimogatók mellett haladva valóban egyedülálló érzést tapasztalhatunk. Amikor pedig Felsőörsről leérünk az alsóörsi kerékpárúton a Balaton partjához, az ott tárulkozó panoráma valóban lélegzetelállító. Az érzés, amikor megpillantod a strandot, a partot, a borteraszokat és tudod, hogy élvezheted a balatoni hangulatot és ízeket, valóban különleges.

Az e-bike pedig még tovább fokozza az élményt, hiszen könnyedén és gyorsan bejárhatod az utat, élvezve a tájat és az érdekes helyszíneket útközben.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen könnyedén és gyorsan élvezhetjük a Balaton kínálta lehetőségeket az e-bike segítségével. Felszerelem a gyerekülést, majd mindössze 10 perc múlva már élvezhetem is a jól megérdemet sörömet a strandon miközben lángost eszünk a családdal. További kényelem, hogy parkolóhelyet sem kell keresni.

Nehéz lenne többet kívánni egy ilyen túrától. Az e-bike segítségével könnyen elérhetővé válik a táj és a Balaton élvezete, miközben aktívan mozgunk. Ez egy fantasztikus módja annak, hogy felfedezzük és megtapasztaljuk a környezetet és az élményeket.