Jégkorszak: vitorlások siklanak a befagyott tavon

Jégvitorlák és fakutyák siklanak a tavon, kirándulók ezrei csúszkálnak, korcsolyáznak, szánkóznak a tökéletesen befagyott Balatonon. Alsóörsön nagy hoki meccseket vívnak.

A Balaton jegén csúszkálva azon kapjuk magunkat, hogy majdnem olyan boldogok vagyunk, mint gyermekkorunkban, amikor még igazi nagy telek voltak. A hideggel most sincs baj, a tó jege már olyan vastag, hogy nem is mérik, meghaladja a 20 centimétert. A bátrabbak átsétálnak rajta a túlpartra. De a biztonság kedvéért ajánlatos a hivatalosan kijelölt területeken belül maradni. Csak a profi túrázók induljanak el, ők is jól felszerelkezve kötéllel, létrával, mert veszélyes lehet! Hirtelen leszáll a köd és akkor a gyakorlatlanok összekeverhetik az irányt. Nem árt az óvatosság.

Balatonfüreden az Esterházy strandon kialakított korcsolyapályán este hatig van világítás és zene is. A füredi Yacht Club szervezésében január 21-től 29-ig Jégnapokat tartanak jégvitorlás hajókkal. Páratlan élmény jégvitorláson siklani. Az alsóörsi Jeges buli szerencsés résztvevői ezt is kipróbálhatták. De a fakutya se kutya _ mondhatnánk stílszerűen. Minden jó, ami csúszik.
Alsóörsön az elmúlt hétvégén olyan tömegek mozogtak a strandokon, mint a fürdőszezon közepén. Senki ki nem hagyná a téli Balaton örömeit. Nem minden télen fagy be ilyen tökéletesen a tó. Ráadásul Alsóörsön ráerősítettek a természet munkájára, vízzel locsolták a partközeli sávot, hogy kisimuljon a jégtükör. Minden adott tehát az egész északi-part hosszában a téli sportoláshoz. Jégre, magyar! _ amíg el nem olvad. A meteorológiai előrejelzések szerint kitart a hideg a hónap végéig.
Fotó: Zórád Ferenc