Településeink MIT CSINÁLJAK? Gasztro TÚRÁINK Kézműveseink, termelőink Hírek

Kulthely – Felső kocsma

Egy kocsma, amely még működik – kultikus hellyé vált az alsóörsi italbolt.

 

A kocsmáknak lelkük van. Mindennek van lelke, ami fontos. Az a kocsma, amelyiknek nincsen lelke, nem kocsma, hanem ivó. Az alsóörsi kocsma legendás alakjai, egyedülálló atmoszférája, sok híres embert is magával ragadott.
Baranyai József 1978-tól bérli a kocsmát. Büszke arra, hogy míg a környékbeli településeken bezártak az italboltok, ők továbbra is kiszolgálják a vendégeket, ráadásul a pandémia sem törte meg a hitüket abban, hogy újra kinyissanak. Mint mondja az elmúlt 43 évben sok örömet és bosszúságot is hozott a vállalkozás, de pozitív beállítottságú ember révén igyekszik mindig csak a szépre emlékezni. Abból pedig szerencsére jutott bőven az elmúlt években. Maga a kocsma a XIX. század végén épült, mindig is kereskedelmi és vendéglátó egységet látott el. Míg Felsőörsön, Lovason, Paloznakon és Csopakon megszűntek a kocsmák, addig Alsóörsön továbbra is működik. József szerint pedig szükség lenne a falvakban ilyen helyekre, ahol az emberek egy pohár sör vagy bor mellett meg tudják beszélni ügyes-bajos dolgaikat. Több napilapot is járatnak, köztük a Naplót is, mert egy-egy cikk elolvasása után tudnak politizálni, az aktuális sporteseményekről beszélgetni. Az emberek többsége nem az alkohol fogyasztása miatt jár be hozzájuk, hanem, hogy társasági életet éljenek, mely a mai világban nagyon hiányzik és fontos.
Ottjártunkkor egy szegedi társaság ült ki a kerthelységbe, mint mondják, nagyon szeretnek idejárni, mert kedves a kiszolgálás és persze finom az olaszrizling is. Ők is sajnálják, hogy megszűntek a kocsmák a környékbeli falvakban. Baranyai József elmondta, hogy a kocsmák bezárásában közrejátszott az is, hogy már nem árusíthatnak cigarettákat. Ugyanis, aki most a dohányboltban azt megveszi, akkor megiszik mellé egy kávét, egy sört vagy egy kisfröccsöt, esetleg üdítőt. Ezek a bevételek pedig most náluk kiestek. Az alsóörsi kocsmában több kultikus vendég is megfordult az elmúlt évek alatt. Elég, ha csak Bayer Zsolt újságírót, Gáspár Sándor színészt megemlítjük, akiknek a településen van nyaralójuk. Ugyanakkor egy emlékhelységet állítottak Szoboszlay Sándor színművésznek, akinek a nyaralója szintén Alsóörsön volt és kocsmai felolvasásai, ikonikus irodalmi és baráti találkozó helyszíne volt a kocsma. Nehezen viselték el, hogy a pandémia ideje alatt be kellett zárniuk, meg sem fordult a fejükben, hogy ne nyissanak ki. Ahhoz, hogy fenn tudják magukat tartani az év 362 napjában – kivétel karácsonykor – dolgoznak, napi 16 órában.

Szendi Péter