Lovason a nagyvilágról

Többen összegyűltek mint a szüreti mulatságon. Legalább kétszázan tolongtak az előadóteremben, csaknem százan kívül rekedtek, ők kivetítőn követhették Nógrádi György anekdotákkal fűszerezett világpolitikai eszmefuttatását.

Nógrádi György, az ország legtöbbet szereplő biztonságpolitikai szakértője tartott előadást a Lovasi estéken január 20-án. Többen összegyűltek, mint a szüreti mulatságon. Legalább háromszázan be akartak menni, hiába kis falu Lovas, de a Balaton Riviérához tartozik, részben turizmusból él, tájékozódni kell a világ kérdéseiről meg politizálni is szeretnek az itt élők.
Egyébként veszprémiek is eljöttek szép számmal és még messzebbről is érkeztek rajongók. Aki nem fért be a nagy terembe, az kivetítőn követhette az előadást, amíg el nem ment a kép és a hang. Na nem azért, szimplán technikai okokból.
A világ, ahogyan ő látja – erről beszélt kétszer negyvenöt percen keresztül Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. A második részben kérdésekre válaszolt. Mondandóját olyan kijelentésekkel fűszerezte mint hogy: ”a mai világban, aki vezető pozícióban van, biztos lehet benne, hogy lehallgatják”, „Angela Merkel korábban mindig jól döntött, de most (migráns kérdésben) a lelkiismerete alapján politizál”, „a nyugat megpróbálja ráerőltetni törvényeit a harmadik világra, ami még mindig rosszul végződött, lehet, hogy nincs szükség a világ csendőrére (Amerikára)?”. Európa ma már nem a világ közepe, három globális játékos alakítja a világ sorsát, ezek: az USA, Kína és Oroszország – nyugtázta. A külpolitikában kevésbé jártas ember csak kapkodta a fejét, Nógrádi György hozta a formáját, olyan sebesen pörgette a neveket: Junker, Joschka Fischer, Bush, Kissinger, Kohl, Schmidt, Reagan, Kennedy, Clinton, Putyin – mint egy lottósorsoláson a számokat. De becsületére legyen mondva, tényleg minden kérdésre válaszolt.”Ha rákérdeznek, elmondom!” ez volt a világpolitikai kulcskérdéseket felvázoló előadása refrénje. Hogy már tényleg harmadik világháború lenne, ahogy a pápa mondja, vagy se nem háború, se nem béke, ahogy a németek fogalmaznak , igazából nem tisztázódott. Végül is ez mind csak szó, szó, szó. Kétség kívül a világ problémái összetettek. A lényeg , hogy nálunk rend van és nyugalom. Idilli környezetben akár még az emberiség problémáit is megoldjuk, legalább ideig-óráig.