Projektzáró rendezvény a térség lovasturizmusának jegyében

A lovasturizmus eredményeit vette számba május 30-án a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület és a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület a Leader térségek közötti együttműködés jegyében, miközben jövőképét is felrajzolta. Az eseménynek Alsóörs adott otthont.

 

A közel egy évvel ezelőtti projektindító – melynek színhelye szintén a mi községünk volt – meghatározta a közös célt, a lovasturizmus és a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztését a BBKK illetékességi területén, valamint a partnerek részfeladatait. A munkát az EQUUS Tour koordinálta.
A zárórendezvényen Zakar Zelinda, a Riviéra TDM menedzsere köszöntötte a megjelenteket, majd Kontics Mónika, a BBKK munkaszervezet vezetője mondta el, hogy tizenhárom projektjük egyike az, amely most zárul, méghozzá eredményesen. Szólt a helyi Leader akciócsoport kapcsolatrendszeréről, a térségek között 2013 óta fennálló együttműködésről, a fejlesztésekről. Ami a jövőt illeti: míg a Balaton lehetőségei beszűkülnek, a lovasturizmusé nyílik – mondta. Ezért jellemzőek stratégiájukra a szakmai egyeztetések és a gazdasági fejlesztések operatív programjai.

A továbbiakban a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség képviseletében Lóska Máté beszélt a magyar lovaskultúra múltjáról és jelenéről. Mint azt tőle megtudtuk, az egykor virágzó ágazat a ’90-es évektől hanyatlásnak indult, ezért volt szükség fejlesztésre, a „patkós minősítés” bevezetésére, a szolgáltatók körének meghatározására, a lovak alkalmasságának megállapítására és más intézkedésekre. Összehasonlítva más országokkal, hazánk kiváló adottságokkal bír. Terepviszonyai, természeti szépsége és épített értékei teszik alkalmassá arra, hogy kimagasló helyet foglaljon el ebben a vonatkozásban. Ezt kell kihasználni, többek között a helyi szolgáltatások bővítésével, rendezvényekkel, kiadványokkal, ismeretterjesztéssel. A fejlődés záloga a Leader együttműködési projekt.

A beszámolót követően Kocsis László lovas szakembertől a lovak alkalmassági vizsgájának módjáról és kritériumairól hallhattunk, majd a Balaton Riviéra munkatársa, Szijjártó Gábor beszélt az együttműködés szép példájáról, egy lovas turisztikával kapcsolatban készülő útikönyv terveiről. Ebben nemcsak a szükséges tudnivalók, térképek, „segédeszközök” fognak szerepelni, hanem térségünk olyan apró kincsei is, amelyek a széles nyilvánosság előtt eddig nem voltak ismertek. A nem titkolt cél az, hogy minél több vendég jöjjön el hozzánk, ismerje meg gyönyörű lakóhelyünket, a helyi arcokat, specialitásokat, szolgáltatásainkat. Alsóörs e könyv elkészítésében vállal meghatározó szerepet, miként azt az elektronikus sajtó világában különösen értékes, tartalmas, küllemében igényes és esztétikus saját kiadványával, a Balaton Riviéra magazinnal tette. De erről már Semsei Sándor, az egyesület, egyben a Magyar TDM szövetség elnöke beszélt. Átfogó képet adott a magyar turizmus helyzetéről, üdülési szokásainkról és lehetőségeinkről, a térség eredményeiről és feladatairól, majd bemutatta legújabb büszkeségét, egy GPS – szel ellátott elektromos kerékpárt. Húsz darab hasonló áll a turisták rendelkezésére a térségben, azért (is), hogy felfedezhessék a környék háttér útvonalait, templomait, pincészeteit. Nem az élmények mennyisége a legfontosabb – mondta, hanem a minősége. Az a cél, hogy a vendégek tudjanak arról, hogy mi van itt. Ahhoz, hogy térségünk helyt tudjon állni, minden segítséget megkap, köztük azt is, hogy szakemberek keresik fel a szolgáltatókat tanácsaikkal. Egy dolgot azonban csak az érintettek tudnak megoldani: ez az aktivitás, mivel a közös bölcsesség elengedhetetlen feltétele a fejlődésnek.

Kovács Piroska tollából.