Tekerj bele Te is – önmagadért és másokért! – BESZÁMOLÓ

“Tekerj bele Te is – önmagadért és másokért” szlogennel tartották meg április 25-én az alsóörsi sportcsarnokban a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület és a Balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda együttműködésében létrejött egészségmegőrző nagy rendezvényt!

 ”TEKERJ BELE TE IS – ÖNMAGADÉRT ÉS MÁSOKÉRT!”
EFI – RIVIÉRA közös rendezvényről
A végtelen egészség, az összefogás és a jótékonyság jegyében szólította meg legújabb rendezvényén a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület Alsóörs lakosságát és a térségbe látogató érdeklődőket.

Ezen a napon a község sportcsarnokában, annak közvetlen körzetében, valamint a harmadik helyszínen, a Merse parkban minden az egészségmegőrzés módozatairól szólt. A nagyrendezvény – miként önmagát az Alsóörs Község Önkormányzata támogatásával, a balatonalmádi Egészségfejlesztési Irodával karöltve létrejött projekt hirdette – sokkal többről szólt, mint a Tekerj bele Te is – önmagadért és másokért! – szlogen, hiszen a változatos program: a konferencia, a bemutatók és a tanácsadások mindegyike azt a célt szolgálta, hogy tegyünk meg mindent önmagunk és mások egészségéért, lehetőleg a prevenció eszköztárával. Nézzük tehát: mi is történt Alsóörsön 2015. április 25-én!

A nagyrendezvény “Az egészség, mint nyílt forráskód” című konferenciával vette kezdetét, ahol Semsei Sándor, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület és a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük dr.Németh Ilonát, a Balatonalmádi Egészségház ügyvezető igazgatóját, Révész Máriuszt, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának tagját, Bozori Gabriellát, a Magyar Lovasterápiás Szövetség ügyvezető alelnökét, Baumhakl Éva lovasterapeutát, Lóska János elnököt a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség részéről és Bajzáth Máriát, a Meseközpont vezetőjét.


Semsei Sándor bevezető gondolatai után Hebling Zsolt polgármester üdvözölte a vendégeket. Majd következtek a tájékoztatások, beszámolók.
Dr.Németh Ilona ismertetést adott a lezáruló projektről, mely az Új Széchenyi Terv támogatásával nyertes pályázatként valósulhatott meg kistérségünkben is, az országos hálózat részeként. A programok három fő területe: a lélek, a táplálkozás és a mozgás. A mai nap is erről szólt.

Révész Máriusz az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának tagja a mai magyar egészségügyi helyzetről összegezve azt mondta: „Rossz, kétségbeejtő, de bíztató.”
Néhány adattal is alátámasztva: átlagosan naponta 152 perc telik tv-nézéssel, s csak 17 perc sporttal, ám reményt keltő jel, hogy az igazolt sportolók száma öt év alatt 200 ezerrel nőtt.

Ezután a lovasterápiáról, annak történetéről, képzési rendszeréről hallhattunk részletes beszámolót Baumhakl Éva lovasterapeutától, majd az ügyvezető alelnök Bozori Gabriellától. A Magyar Lovasterápiás Szövetség 18 éve alakult, angol szakemberek segítették kezdetben. Célja a terápiás oktatás fejlesztése, kiterjesztése, bemutatató központok létrehozása, a lovassport minden ágának népszerűsítése. Az első képzés 2002-ben indult, ez pszichológiai lovasterapeuta képzés volt, a fogyatékos személyek állapotának javítására képeztek szakembereket. Jelenleg 185 órás akkreditált képzést tartanak pedagógusoknak, pszichológusoknak, lovasoktatóknak és edzőknek.

Jelenlegi képzéseik három irányúak: gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, hippoterápia és ló asszisztált pszichoterápia. De szerveznek edzőtáborokat, versenyeket, lovak vizsgáztatásával is foglalkoznak. Az egyesületnek 470 magánszemélyés 61 intézmény tagja van.
Lóska János elnöke szerint a ludovikás tisztek korára tehető a fénykor, utána hosszú hanyatlás következett. Jó ideje azon dolgoznak, hogy ez a tendencia megforduljon. Beszélt a minősítési rendszerekről, az alkalmassági vizsgákról, s arról, hogy várhatóan egy éven belül olyan „termékkel” tudnak előrukkolni, ami a nemzetközi piacon is megállja a helyét, és sokat javít a hazai megítélésen is.

A terápia egy érdekes s ma már sokszor bizonyított változatáról, a meseterápiáról beszélt Bajzáth Mária. Bemutatta, rövid kis filmen is láthattuk a paloznaki Tündérkertet, a benne folyó munkát. Magyarországon 21 ezer „zacis” gyerek él (a gyerekek mondják így), akik nem árvák, de különböző okok miatt mégsem élhetnek a családjukkal. A Tündérkert ideiglenes lakói közülük kerülnek ki jórészt, gyógyításukat, fejlesztésüket a mesék segítségével végzik.
Nagyon érdekes és szívszorító volt a beszámoló végén a rövid filmbejátszás a gyerekek megszólaltatásával.

Az egészségfejlesztési program néhány projektjéről számoltak be szakemberek a továbbiakban.

Rajki Tamás a sport és egészség kölcsönhatásáról beszélt, Kardos Klára pszichológus a három nyugdíjas csoportjában szerzett tapasztalatairól, a 15 alkalom közösségformáló erővé is vált.
Schleicher Dóra a testsúlycsökkenés, energiaegyensúly kölcsönhatásairól, lelki vonatkozásairól szólt. Kavalecz Gábor pedig a nordic walking csoportok működéséről. A 3 csoporttal 40 alkalommal túrázott, ez 500 km-t jelentett a 120 résztvevőnek. A túrák felépítéséről, útvonalairól, a teljesítményekről is beszámolt.

A délelőtti beszámolók zárásaként vezetők pattantak biciklikre, hogy egy „látványtekeréssel” is jelezzék elkötelezettségüket az ügy iránt. A Nelson Bike Team (Veszprém) reggel felállított 6 db kerékpárt, ezt összekötötték az információs rendszerrel, a kijelző tábla meg mutatta közben, hogy milyen jól tekernek a polgármesterek: Hebling Zsolt, Keszei János, Marton Béla, Ceglédi Ákos és Sövényházi Balázs, s egyetlen nőként dr.Német Ilona. A teljesítményük 31150 Ws volt.
(A délutáni családi és csapatversenyen nem lettek volna helyezettek valószínűleg, de azért elismerés nekik, mert mindent beleadtak.)

Miközben a konferencián egymást követték az előadások, benépesült a sportcsarnok környéke is. Az egymás mellett katonás rendben sorakozó sátrak előtt sokan álltak, jó volt látni, hogy az emberek megértették a felhívás lényegét. Az egészségnap programja sokféle szűrési és felvilágosítási lehetőséget kínált. A balatonfüredi Bereczky Mariann és kislánya, Lara ott jártamkor éppen a dr. Kovács Krisztina által végzett allergia tesztre várt, csakúgy, mint a Budapestről érkezett Rozsnyainé Romhányi Judit. Mint azt tőlük megtudtam, nem véletlenül keresték fel éppen ezt a sátrat, örömmel nyugtázták a vizsgálat lehetőségét, és abban is egyetértettek, hogy szükség van az ilyen alkalmakra. Élénk érdeklődés mutatkozott a PSA szűrés iránt is. Kérdésemre válaszolva Dr. Rácz Lajos, a székesfehérvári Szent György Kórház urológusa elmondta, hogy nagy jelentősége van annak, hogy ez a sokakat érintő betegség még panaszmentes időszakban legyen diagnosztizálható. Alsóörsön ezúttal ötvenhárman voltak kíváncsiak egészségi állapotukra ebben a vonatkozásban, és azt, hogy jól tették, egy arányszám bizonyítja: egyharmaduk azt a javaslatot kapta, hogy keresse fel orvosát.

 
A következő sátorban valamennyiünket érdeklő és érintő tanácsadás folyt, Tordai Szilvia dietetikus, a balatonalmádi EFI képviseletében az egészséges táplálkozás jegyében látta el hasznos tanácsokkal a hozzáfordulókat, akik leginkább szív- és érrendszeri panaszokkal, diabétesszel, fogyókúrával, valamint a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatban kértek tőle felvilágosítást. A nap folyamán a legnépszerűbb vizsgálatok egyike az arteriográffal végzett érvizsgálat volt. A szűrést végző Kisvári Béla sokadszor is ugyanolyan alaposan és türelmesen magyarázta el a mérés lényegét, amely az érelmeszesedés szűrésének új módszerét kínálja annak korai, még tünetmentes szakaszában. Ennél a sátornál is szép számmal akadtak, akik kivizsgálási javaslatot kaptak. Ha csak egy életet ment meg az időben érkezett felismerés, máris sokat tett ez a projekt!
Visszatérve az egészséges táplálkozáshoz, a szervezők arra is gondoltak, hogy a sportcsarnok háza táján megrendezzék a helyi termékek vásárát, valamint a biopiac remekeinek bemutatását, mindezt bőséges kínálattal, jó minőségben, igényesen. Az Arany Nádas étterem viszont arról gondoskodott, hogy az egész napos rendezvény résztvevői ne maradjanak éhen, ezért meghívtak minden jelenlévőt egy hamisítatlan fittnes – gulyásra.

A Mersében naphosszat folyt a népszerű gyermekfoglalkoztatás helyi segítséggel.

Délután lovasbemutatóra várták az érdeklődőket, akik bizony nem voltak sokan. Pedig szép és érdekes dolgokat láttunk.

Először a Rika nevű körmölt, nem patkós ló hátán ülve a pöttöm Fruzsi aratott elismerést ügyességével, majd a pár évvel idősebb Patrik lovastorna bemutatóval. Legtöbbünk számára még az is nagy dolog lenne, ha meg tudnánk ülni a nyeregben, ez a két kis gyerek meg mindenféle kunsztokat mutatott (törökülés, sarokülés, térdelés, háttal ülés, híd lábnyújtással, ügetés kapaszkodás nélkül, vágta kinyújtott kézzel, egyensúlyozás tálcán teniszlabdával, körbe dobás menet közben……)

 
Végül az EFI jól megvédte a mundér becsületét, dr.Németh Ilona és Szalai Emese is tett néhány kört.

Ezután a lóalkalmassági vizsga menetéről, szempontjairól láttunk-hallottunk bemutatót, ismertetőt két mén és két fiatal lovas és instruktőr közreműködésével.
Hazánkban eddig 2000-nél több ló vizsgázott eddig, egy-egy vizsga 20-25 percig tart, az alkalmassági bizonyítványt ezután a „lóútlevélben” őrzik. Sok mindent vizsgálnak, a szempontok között elsődleges a biztonság kérdése, ez nagyban függ a ló együttműködési képességétől.

A címadó program, Tekerj bele Te is, délután realizálódott, családi és csapatverseny kategóriában.
Összesen 9 csapat indult a játék, a verseny, a vonzó nyeremények reményében.

Eredmények:

Családi:
1. Meggyesi Imre 39902 W s (watt second 3 perc alatt)
2. Mrázik Piros 33544 W s
3. Békési Csaba 30423 W s
4. Orobej Daniella 21284 W s

Csapat:
1. Huszár Gábor 64821 Ws
2. Vígh Dávid 47584 Ws
3. Vági Katalin 38033 Ws
4. Kolláth Áron 39635 Ws
5. Szobonya Barnabás 26135 Ws

Különdíjas: Orobej Daniella (nagymama, mama és két kissrác)
(Ezekkel a nevekkel történtek a nevezések, max. 6 ember ülhetett egyszerre biciklire, volt köztük 3 tagú család is.) A verseny természetes izgalma mellett az értékes nyeremények is nagy örömet okoztak.

A Tekerj bele.. verseny alsóörsi csapatainak egyikét a Mrázik – Karácsonyi család képezte: Melinda és Piroska, lányaik, Bianka és Barbara, valamint a lányok két barátnője, akik lázasan készültek a nem mindennapi megmérettetésre. Karácsonyiné Mrázik Melinda Balatonfüreden, a szívkórházban dolgozik kardiológiai szakasszisztensként. Most maga is kipróbálta az árambringák egyikét és megállapította, hogy nem könnyű a terheléses kerékpározás. Mint mondta, az emberek nagy többsége csak akkor döbben rá erre, ha már baj van, és az sajnos gyakran előfordul, életkortól, nemtől függetlenül. Ezért kiváló kezdeményezésnek tartja az alsóörsi projektet, remélve, hogy a példa követőkre talál.
Már estébe hajlott azt idő, amikor néhány perc közös mozgásra került sor. A zenés aerobikot Kovács Bernadett gerinctréner vezette, jó hangulatban, élményszerűen.

 
A nap utolsó programja a Rolling Country Kerekesszékes Tánccsoport bemutatója volt.
Hat kerekesszék és 16 táncos Szilágyi Annamária vezetésével egy éve alakult, s formálódik folyamatosan a közös együttműködés, tanulás, gyakorlás közben. A legfiatalab táncos 13 éves, a legidősebb mennyi lehet? Már deresedik erősen.
Sikert arattak, folyamatos taps jelezte ezt, s ez nem csak a táncnak szólt, hanem annak is, amit ezzel kifejeztek. Kerekes székbe kényszerülni nagyon nehéz lehet, fiatalon még nehezebb, megtalálni a megváltozott élethelyzetben a lehetséges örömöket, s a másik oldalról, együttműködve kialakítani valami jó produkciót, ami annál sokkal több lesz lassanként.

Semsei Sándor hírdetett eredményt a tekerőversenyről (fentebb a programnál), őt, a rendezvény házigazdáját kérdeztem, aki elmondta, hogy valami ilyesmit várt és gondolt, elégedett a rendezvény sikerével. Zárszóként Hebling Zsolt csak annyit: „Jövőre ugyanitt tekerés!” Alsóörsön nem múlik a folytatás.

Forrás: alsoors.hu – Csiszár Edit és Kovács Piroska
Fotók: Nagy Veronika és Csókás Péter