Felsőörs

Gyerekek, vöröskő és csörgedező patakok.

Akkor ismerjük meg egészen a mai Felsőörs igazi arcát, ha a Balaton felől közelítünk. Alsóörsről a római úton kerékpárral, vagy gyalog, kellemes kirándulás ez a három kilométer, régen a gyermektábor lakói naponta kétszer megtették az alsóörsi strandra le és vissza, énekelve, ropogós cseresznyét szemezgetve. Derűs tágassággal nyílik meg előttünk az út fölé magasodó, dinamikusan fejlődő egykori királyi föld, ami a középkori iratok szerint Örs néven magában foglalta a mai Alsóörsöt és Lovast is, de már a 13. században szétváltak közigazgatásilag, ám lényegében mindig is szorosan összetartoztak. Egymás rokonai a Balaton Riviéra kis települései, amelyek külön-külön mégis mások, valami sajátosságot, titkot, élményt, valami felfedezésre várót rejtenek.

Szelíd tájon, bársonyosan zöldellő mezők, szőlőskertek mellett haladunk, jobbról a völgyben lovardák, hátunk mögött a távolban a Balaton lelkesítő látványa. Balról a Kishegyen természetbe ágyazott nyaralók, pince-présházak sorakoznak. A Malom-völgy felett, Felsőörsnek a Balaton felé néző részén gyors ütemben épülnek új utcák, teraszos családi házakkal, mediterrán kertekkel. Veszprémből, de más városokból is kiköltöznek ide kisgyerekes családok, meghaladta az 1800-at a lakosságszám, ami önmagában is jelzi, hogy kivételesen kedvező pillanatát éli a település. Nem csak a fiatalok és az itt működő Snétberger Zenei Központ miatt pezsgő a hangulat, hanem mert számos izgalmas személyiséggel szívunk egy levegőt. Itt él Can Togay filmrendező, forgatókönyvíró, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt művészeti vezetője, aztán Vikman Pál, az Orlando énekegyüttes alapítója, Nagy Csaba lantművész, a Régizenei Műhely alapítója és itt van nyaralója például Pléh Csaba pszichológus agykutatónak, de sorolhatnánk még tovább az egyetemi tanárokkal, sportolókkal és más kreatívokkal bezárólag.

A falu Fő utcájára felérve ne múlasszunk elvenni egy jó sütit a nemrégen nyílt cukrászdában, vagy egy pizzát a Rózsában, annál is inkább mivel viszonylag hosszú séta elé nézünk, mire megérkezünk Felsőörs büszkeségéhez, a helyi jellegzetes építőanyagból, vörös homokkőből épült középkori prépostsági templomhoz. Szívderítő látvány, hogy csaknem egybenőtt Isten házával a helyi kocsma, a Viola névre hallgató műintézmény, egyszerű emberek és megfáradt turisták találkozóhelye. Én itt mindig Umberto Eco világsikerű misztikus könyvének, A rózsa neve címűnek a hangulatába kerülök, főleg ha a szemközti prépostsági kúriára is kiterjesztem a fantáziám. Kis középkori szeglet ez, ami egyébként nem alkot olyan egységet a faluval, mint például a református templom az felsőörsi Ófaluval. Izoláltabb ez a 12. századból ránk maradt, Árpád-kori román stílusú templom, amelynek tornyán olyan faragások láthatók, mint a démonok ellen védő Herkules-csomók, amelyek máshol nincsenek. Szinte hallani a kövek zenéjét a ritmikus íveket, az ég felé nyíló ablakokat nézve, mint a Bach passiók zengése és a pokol dantei énekei. A népek lelkét megtestesítő kőmúzeum – mondhatnánk a templomra, ám ez a kifejezés Felsőörsön foglalt, a Veszprém felé eső utolsó utcából megközelíthető geológiai tanösvényt értik alatta.

Másik tanösvény is található a településen, a Malom-völgyi. Ez civilek összefogásával készült el. A völgybe a Miske-domb megkerülésével érünk le egy hosszú lépcsősoron a Fenyves utcába.

A Forrás-hegy lejtőjén található egykori kőfejtő nemzetközi jelentőségű földtani, őslénytani érdekességeket vonultat fel. Az itt kialakított geológiai bemutatóhelyen a Triász-tenger üledékeinek és a Föld tűzhányóműködésének több százmillió éves megkövült maradványai tekinthetők meg.

Aki nem annyira a kövekre, mint inkább a fákra, patakokra kíváncsi, az mindjárt a Malom-völgybe juthat a vöröskő templomtól elindulva a zöld jelzés nyomán. Egyébként a legszebb módja az Alsóörsre való visszatérésnek a Felsőörsöt és Lovast összekötő védett természeti terület, a Malom-völgy azok számára is, akik kitérőt tesznek a geológiai bemutatóhely felé. Kellemes séta adódik a patak partján, de terepkerékpárral is gurulhatunk, ám számítsunk rá, hogy sűrűn meg kell állni a kis tábláknál, amelyek jelzik Felsőörs magyar viszonylatban is egyedülálló természeti látnivalóit. Magyar és angol nyelven olvashatók információk a környék flórájáról és faunájáról. Hegy és víz. Zölden fénylő víztükör dereng át az erdő fái között. Moha és nedves föld szagát érezzük. Friss, hűvös illata van mindennek. Aztán meghalljuk a zúgást, több forrás is felszínre tör itt. Ezek vize táplálja a felsőörsi Malom-patakot, mely az évszázadok alatt völgyet vájt a kőzetbe, és különleges, hűvös mikroklímájú területet hozott létre. Már pár méterrel a források alatt megindul az oldott mész kicsapódása a vízből. Ez a mész bekérgezi a mederbe hulló faágakat és páratlan geológiai képződményeket, mésztufa gátakat hoz létre. A gátak több helyen is lépcsőket képeznek, a lezúduló víz hangjától élénk a völgy. Lovas felé haladva pár száz méter múlva a patak találkozik nyugati ágával, a Lovasi-Séddel, mely mentén visszafordulva, a Király-kút forráshoz juthatunk. Azt a kishidat, amin átmegyünk, pók szőtte be, leheletfinom lakatja a természetnek. A völgy bejáratánál a meredek hegyoldal több kisebb barlangot rejt. A Balaton-felvidéken ritkák a barlangok, de itt egymás közelében három is kialakult. Innen két kilométernyire található a forrás, ahol megpihenhetünk, szalonnát süthetünk, tűzrakó helyek, asztalok, padok is a túrázók szolgálatára állnak.

A Malom-völgy végénél békésen legelésző teheneket, látunk, villanypásztorral bekerítve. Egy különös, elvarázsolt házhoz érünk, ez lehetett a vízimalom valamikor, amelynek mai kreatív, barátságos lakói a fák lomkoronájába épített magaslessel, gyerekjátékokkal, szobrokkal, az ablakban szellőző dunyhával, tollpárnákkal teszik kíváncsivá a vándort. Lovason kis fehér parasztházak között folytatjuk utunkat a templomig, onnan lesétálunk a Balaton-partra, Alsóörsre és ezzel bezárjuk a kört, a szép egész napos sétát, amelynek során mintha a csend és nyugalom álomszerű vidékén jártunk volna, még az is lehet, hogy egy középkori mesejátékban.

 

Hasznos Információk

Polgármesteri Hivatal: Szabadság tér 2.
Telefon: +36 87 577 211
Email: onkormanyzat@felsoors.hu
Web: www.felsoors.hu

Gyógyszertár: Szabadság tér 2.
Telefon: +36 87 477 120

Orvos: Rózsa u. 1.
Telefon: +36 87 447 120

Könyvtár:
a Polgármesteri Hivatal épületében
Telefon: +36 87 577 211

Posta: Szabadság tér 2.
Telefon: +36 87 477 018

Református Lelkészi Hivatal: Kisnemesi kúria, Fő u.22.

Római Katolikus Plébánia Hivatal (volt Préposti kúria): Batthyányi tér 3.
Telefon: +36 87 477 013

Mentők: 104
Kórház Balatonfüred Gyógy tér 1. Telefon: +36 87 584 584
Veszprém megyei Kórház – Veszprém, Kórház u. 1. Telefon: +36 88 420 210 vagy +36 88 420 211

Rendőrség:
107

Autómentés: 188

Tűzoltóság: 105
Balatonfüred, Levendula u. 2.
Telefon: +36 87 580 119

Vízirendőrség:
Balatonfüred: +36 87 352 680 és Siófok: +36 84 310 712

Állatorvos: Dr. Payr Egon, Balatonfüred, Galamb u. 13.
Telefon: +36 87 341 879 vagy +36 30 9942 690
H-P: 18-19:30


Állatgyógyászati patika
: Balatonfüred, Köztársaság u. 10.
Telefon: +36 30 9942 690
H,Sz: 9-10.00