Program ajánlatok

2020
11.28.
Vaszaryak nyomában
további programok

Bácsi Zita kerámia

Kerámia nem mindennapi embereknek, mindennapi használatra!

A lovasi Malomvölgy utcában Bácsi Zita keramikus, néptánc oktató és a Ro-Zita vendégház tulajdonosának szülőháza felé sétálva olyan érzésem támad, mintha egy igazibb, emberszeretőbb világba csöppentem volna.

A lovasi Malomvölgy utcában mintha régmúlt idők mesebeli helyei elevenednének meg. Száz éves eperfa, ősrégi parasztházak. Nem állítom, hogy megállt volna az idő. De azért jellemzően a maguk tradicionális eszközeivel oldják meg a mindennapi feladatokat az itt élők. Például Bácsi Zita udvarán nem zúg idegesítő fűnyíró, ehelyett három birka legelészik szépen, komótosan gondozva a pázsitot egészen a patak partig. A lovasi parasztporták keskenyek, ám de hosszúak. Elfér rajtuk a virágoskert, a baromfiudvar és a konyhakert is. Futkározhat benne kedvére Piszke király, a magyar vizsla kölyök. De ideköltözhet akár egy egész néptánc tábor. Zitánál volt már ilyen és reméljük, lesz is, mert a távlati terve az, hogy kézműves műhellyel bővíti a vendégháza szolgáltatását.

Zita dísztárgyai, például a levendula illetve rózsa motívumos szívecskék, teáscsészék, tálak, órák népszerűek a turisták körében is. Fehérre égő agyagból dolgozik, máz alatti kézi festéssel viszi fel a motívumait. A Herendi Porcelán Manufaktúrában tanult és dolgozott 8 évig bemutató festőként. De Franciaországban is tapasztalatokat szerzett az önálló munkához. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület minőségi védjeggyel rendelkező tagja. Minősítési eljárást követően, 2015-ben alkotásaival kiérdemelte a „Rural Quality Vidék Minősége” védjegyet.

Színes egyéniségét jellemzi, hogy hét éves kora óta néptánccal is foglalkozik, énekel és táncol, ma már oktat is.

Miközben beszélgetünk, megmutatja a házat. Már az ükapja is itt született. Apai ágon több száz évre visszamenőleg itt éltek és nevelkedtek a család tagjai. Szőlőműveléssel foglalkozott a Bácsi család. A nagyapja volt az utolsó hegybíró Lovason. Régi fotók láthatók berámázva a falon. A ház belsejében a falak kissé átalakítva ugyan, de őrzik a régi helyiségek alaprajzát. Ma már nagyobb, komfortosabb minden, de Zita nem felejti el a régi vonalakat, motívumokat. Imádja a házat és Lovast.

Termékek:

  • étkészletek
  • ünnepi  és hétköznapi dísztárgyak
  • faliórák
  • névtáblák és egyéb névre szóló termékek

Szolgáltatás

Bácsi Zita lovasi vállalkozásának keretében egyedi, manufakturális körülmények között, máz alatti kézi festéssel, illetve formázással készíti kerámiáit, amik nagy részben saját tervezésű alkotások, így munkái segítségével bárki bepillantást nyerhet egy nagyszerű művész képzeletének minden zegzugába. A különféle használati tárgyak egyedisége a kézi festésben rejlik, amit alkalma volt Herenden, illetve Dél-Franciaországban tökéletesíteni, így a különböző stílusokból egy fantasztikus saját tervezésű mintasorozatot hozott létre.

Műhelyében a jövőben szívesen fogadna alkalomszerűen hivatása iránt érdeklődőket, így egy remek délutáni kikapcsolódást jelenthet családoknak megismerkedni a kerámiázás rejtelmeivel.
A kerámia tárgyak korszerű alapanyagai (agyag, mázkeverékek, színtestek) biztonságosan a budapesti szaküzletekből elérhetőek. Így az alapanyagok minőségi követelményeit biztosítottak. A csomagolás környezetbarát papírzacskó, doboz, újrahasznosított csomagolóanyaggal történik.