Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül

Színházi előadás Scherer Péter főszereplésével 2024. január 19-én a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban, ahol Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül c. művét nézhetjük meg!

Karinthy műve minden idők egyik legjobb betegségmemoárja, és világirodalmi szempontból is egyedülálló alkotás. Szívszorító nyomozás a „nagy diagnózis” után. Egészségből a betegségbe- ez minden ember rémálma, és élete második felének szinte elkerülhetetlen nagy változása. A mű máig jelentős irodalmi és emberi értékkel bír, hiszen Karinthy elemi kíváncsisággal fordul a világ titkai felé. Kutatja önmagát, az orvostudomány, a tudomány jellemzőit, megszállottan, mégis némi öniróniával áthatva. Hisz a tudomány erejében, megváltó, emberi életeken átívelő hatalmában. Karinthy racionalista stílusa, örökös önreflexiója és érzékenysége a paródia iránt teszi mélységesen átélhetővé és szórakoztatóvá a műveit. A humor az élet elemi része Karinthynál, ebből a perspektívából elemez mindent. 

A társulat előadásában, Scherer Péter megformálásban, reményeink szerint, egy minden szempontból Karinthyhoz hű előadás születhet, melyben a kiszolgáltatottság, és magány egyetemes érzésének plasztikus megfogalmazása mellett, a továbblépés lehetősége és a jövőbe vetett remény is megfogalmazódhat. 

Az előadás, a színészi játék személyességén túl, erős zenei hatásokra kíván építeni, melyben a rendkívüli muzikalitással rendelkező Marton Róbert színész nyújt segítséget. A zenei betétek és atmoszféra pontos szerkezeti felépítése, a próza és a dalbetétek egyensúlyának megteremtése az alkotók munkájának első, és egyik legfontosabb állomása.

A történetet elbeszélő férfi főszereplő mellett, a kiszolgáltatott élethelyzetben folyamatosan jelenlévő, női gondoskodást is plasztikus formában kívánja megjeleníteni az előadás. Az ápolónő és a feleség, Böhm Aranka szerepében valamint egyéb „angyali” formában, az énekben és prózában is egyaránt kíváló tehetségű színésznő, Parti Nóra egészíti ki az alkotói csapatot.

Az előadás terveink szerint felnőttek és a fiatalabb korosztály számára is élményt adóvá válhat.

Szereplők:

Scherer Péter

Marton Róbert

Kőszegi Mária

dramaturg: Gyulay Eszter

zene, dalszöveg: Marton Róbert

jelmez: Pirityi Emese

rendező: Scherer Péter

JEGYTÍPUSOK

I. szektor ( 1-4. sor)
Már csak 1 jegy vásárolható
 4 000 Ft
 II. szektor ( 5-8. sor)
 3 500 Ft
 III. szektor (9-11. sor)
 3 000 Ft
 

Időpont

2024.01.19 19:00 - 21:00

Helyszín

8220 Balatonalmádi, Városház tér 4.

További rendezvények

+36 87 575 000; +36 70 371 8501 • info@balatonriviera.hu