Lovas Kikötő geotúrák

Az ősember festészete nyomában.

Lovasról induló több alkalmas geotúra-sorozatunk újabb útvonalának nyitó helyszíne ismét a Lovas Kikötő reggeliző bisztró- kávézó, ahol lehetőség nyílik hangulatos kerti asztaloknál egy reggeli ital elfogyasztása mellett meghallgatni a bevezető gondolatokat Lovas értékeiről és a geotúra főbb látnivalóiról.

Kezdéseként a Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett haladunk, majd egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk, a Miske-sziklához, melynek legimpozánsabb szöglete a völgy fölé meredő „mészkőborda”. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra. Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál” folytatjuk, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót) arról is nevezetes, hogy egy meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül.
A falu északi részén az európai hírű és teljesen felújított Forrás-hegyi geológiai tanösvényen is végigballagva, ízelítőt kapunk a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys tenger-öböl világából. Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket csodál meg a Malom-patak vizében), annak érdemes átküzdeni magát a tanösvény alatt megbújó erdő néhány méterén. Innen a rövid túra résztvevői visszasétálnak a zöld jelzésen Lovasra, a hosszú túra pedig a festői szépségű Malom-völgy mohos sziklái között kanyarog tovább.
Az őskori festékbánya cinóber színű gödrei és sziklái között az eredeti helyszínen próbálhatjuk ki a Neander-völgyi ember által használt földfestéket! A lelőhely egyedül álló Európában, hasonlót csak az afrikai kontinensen találunk! Visszafelé a Királykúti-forrásnál frissülhetünk fel, majd a hasonló nevű völgyben már a patak másik ága kísér minket vissza Lovasra szép erdei környezetben, ahol még egy apró barlangba is lehetőségünk lesz bekukkantani.


Részletek
  • Geotúra dátuma és időpontja: 2024. 04.27. szombat 10:00 óra
  • Geotúra hossza: rövid túra 6 km; hosszú túra 12 km
  • Geotúra várható időtartama: rövid túra 2,5 óra; hosszú túra 6 óra
  • Útvonal, látnivalók: Lovas Kikötő – Lovasi-séd – Miske-szikla – Felsőörs – Forrás-hegyi geológiai bemutatóhely – Malom-völgy – Királykúti-forrás – őskori festékbánya - Lovas Kikötő
  • Geotúra nehézsége: közepes
  • Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): Teljes ár: 3000 Ft; kedvezményes: 2000 Ft. Gyerek: 1500 Ft
  • Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
  • Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2024. április 26. (péntek) 20:00 óráig
  • Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zseblámpa, zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló,                   ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei

Sárdy Julianna geotúra-vezető

mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: sardyjulia@gmail.com


A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. A program során készült fotókat felhasználjuk kommunikációnkban, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretne a képeken szerepelni,
kérjük, jelezze a programot vezető túravezetőnek.
Kérünk, amennyiben van rá módja közösségi közlekedéssel jöjjön a túrára!

Időpont

2024.04.27 10:00 - 16:00

Helyszín

8228 Lovas, Fő utca 19.

További rendezvények

+36 87 575 000; +36 70 371 8501 • info@balatonriviera.hu